Detta är ett inlägg som låg på Carlscoronas cigarrpratssida.
  http://members.boardhost.com/Gyllencigarr/.

  Jag fick en fråga lite längre ner om jag kunde upprepa beskrivningen av hur man "bygger" en enkel humidor. Tyvärr försvann ju min tidigare beskrivning i krashen 25/5.

  OK, det viktigaste för en premiumcigarr är att den förvaras vid rätt luftfuktighet och temperatur. Man brukar säga att betingelserna skall likna dem i landet där den är rullad. Oftast innebär det här ca 20 grader (rumstemperatur) och 65-70% luftfuktighet. Blir cigarren torrare så brinner den för hett (blir bitter), den spricker och en del av de oljor som bygger upp smaken avdunstar. Blir den för fuktig brinner den dåligt, och kan också mögla. Observera att det gäller premiumcigarrer! Många billigare cigarrer som säljs är torra, och skall så förbli - de mår inte bra av att fuktas.

  Så, vad behövs då för att hålla cigarren vid rätt fuktighet? Två saker - en tät låda och en fuktare som klarar att balansera luftfuktigheten. Man kan använda vilken lufttät plastlåda som helst (tupperware), men jag föredrar en kylväska av hårdplast - mildrar effekten av snabba temperaturvariationer. Den ambitiösa kan klä den invändigt med spansk ceder (obs inte "klädskåpsceder" som doftar för starkt), men man kan också förvara cigarrerna i cigarrlådor (som brukar vara gjorda av spansk ceder) som man helt enkelt staplar i kylväskan.

  Fuktaren förfärdigar man enkelt själv genom att skära till en ca 10x10x4 cm bit av grön oasis, som normalt används för blomsterarrangemang. Finns att köpa för en billig penning på de flesta varuhus. Den bruna oasisen är dock oanvändbar eftersom den är till för torra blomsterarrangemang, och inte suger upp vatten. Oasisen skall nu fuktas (inte dränkas) med en 50-50 blandning av destillerat vatten och propylenglykol. Propylenglykolen ger blandningen en bakteriedödande verkan (motverkar mögel) men viktigast - den balanserar fuktigheten kring 70%. Dvs blir det torrare avger den fukt till luften och blir lufte övermättad så suger den upp fukt.

  Propylenglykolen köper man på apoteket, och den är dryg. Jag köpte en liter för tre år sedan och har fortfarande mer än 8 dl kvar! Den har varunummer 349134 (läser från min flaska), och är ren för tekniskt bruk.

  Den fuktade oasisbiten lägger du i en liten plast låda, den skall inte gå ända ut till kanterna. Lägg lådan i kylväskan, och vips - du har en humidor! Lägg också gärna i en hygrometer för att ha koll på luftfuktigheten. Om fuktigheten börjar sjunka kan man dutta på lite mer destilerat vatten.

  Ett sådant här hemmabygge är tätare än en riktig trähumidor, så man måste vädra cigarrerna emellanåt, delvis för att de avger ammoniak när de mognar, men även för att fuktigheten kan börja öka i en helt tät behållare (trots specialfuktaren). Jag har själv två sådana här kylväskor som jag använder för att långtidsförvara cigarrer. Den här humidoren fungerar bra, men det är ju charmigare att servera cigarrerna ur en riktig trähumidor, så jag brukar flytta över den ranson som jag vill ha redo!

  Mycket nöje med knåpandet!

  Kenneth Gyllensting